Vlekkeloos op vele duurzame vlakken

Samen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Steeds meer bedrijven en organisaties zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). In onze duurzame samenwerking met eigen medewerkers en klanten willen we echter nog een flinke stap verder gaan. Met een integrale visie zetten we fors in op mens, maatschappij en milieu.

Hieronder lees je ons engagement voor de 17 SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Concrete vragen?

Duurzaam ondernemen

Mensen zijn ons grootste kapitaal

We zien duurzaam ondernemen als iets dat zowel binnen als buiten de onderneming gebeurt. Door onze planning af te stemmen op de sterktes van onze medewerkers zorgen we voor een perfect match tussen klant en medewerker. Dit doen we door in eerste instantie rekening te houden met ieders kwaliteiten. Dit koppelen we aan waarden waar zowel de klant als onze medewerkers belang aan hechten. Doordat onze samenwerking waardegericht is, vormt ze automatisch de verbinding tussen Schoonmaak Kempen, de medewerker en de klant.

Op regelmatige basis vragen we onze medewerkers hoe we hen kunnen helpen om hun job nog beter te doen. Dit draagt bij tot een duurzame relatie. Elk kwartaal voert de directie van Schoonmaak Kempen met het ganse team een collectief overleg. Hier bespreken we mogelijke aanpassingen inzake arbeidsreglement, operationele modus, extralegale voordelen, verloven en planningen. Op deze manier zit iedereen aan de tafel waar vaak beslissingen op lange termijn worden genomen.

Industrie, innovatie en infrastructuur als onderdeel van ons mvo-beleid
Vrede, justitie en sterke publieke diensten als onderdeel van ons mvo-beleid
Bouwen aan werkgeluk

Werk en privé in perfecte harmonie

Binnen ons mvo-beleid werken we proactief aan de balans werk-leven. Dit doen we onder meer door onze medewerkers een telefoon aan te bieden die enkel voor werkdoeleinden gebruikt wordt. Zo worden ze tijdens vakantie of afwezigheid niet onnodig belast met communicatie die op dat moment voor hen niet relevant is. Doordat collega’s enkel de werktelefoonnummers uitwisselen, maken ze geen gebruik van elkaars nummer op vrije momenten, tenzij ze dit zelf willen, natuurlijk. Niet iedereen werkt volgens eenzelfde werkrooster. Voor de ene is het gangbaar om meldingen te ontvangen om 5u in de ochtend terwijl hetzelfde geldt voor andere werknemers om 20u in de avond.

Eerlijk werk en economische groei als onderdeel van ons mvo-beleid
Vrede, justitie en sterke publieke diensten als onderdeel van ons mvo-beleid
Geen armoede als onderdeel van ons mvo-beleid
Goede gezondheid en welzijn als onderdeel van ons mvo-beleid
Kwaliteitsonderwijs als onderdeel van ons mvo-beleid
Industrie, innovatie en infrastructuur als onderdeel van ons mvo-beleid

Bij elke toolbox-meeting besteden we aandacht aan veiligheid en ergonomie op het werk. In gebouwen met trappenhallen werken we bijvoorbeeld al voor 95% met een rugstofzuiger zodat onze mensen veilig en ergonomisch kunnen werken. Bovendien geeft het de werkefficiëntie een ferme boost.

Naast de verplichte toolbox-meeting bieden we onze mensen verschillende opleidingen aan, waaronder:

Deze drie topics zijn de meest voorkomende valkuilen van onze huidige maatschappij en milieu. We zijn ervan overtuigd dat we door deze opleidingen de persoonlijke ontwikkeling van onze mensen versterken. Dit vertaalt zich in een gelukkiger, gezonder leven. Door het bespreekbaar maken van deze thema’s staan mensen sterker en efficiënter in het leven én in onze onderneming. Gevolg: na een interne opleiding krijgen deze mensen de mogelijkheid om door te groeien naar de functie van mentor, meter of peter binnen Schoonmaak Kempen.

“Om als menselijk ondernemer, die dienend leiderschap belangrijk vindt, een structureel gezonde en mooie onderneming te kunnen uitbouwen, laat ik mezelf bijstaan door specialisten. Een sterkere ondernemer vormt immers een sterkere onderneming die welvaart kan creëren voor zichzelf en haar medewerkers.” – Kim Bogaerts

Industrie, innovatie en infrastructuur als onderdeel van ons mvo-beleid
Partnerschap om doelstellingen te bereiken als onderdeel van ons mvo-beleid
People, planet en profit

Onze vier pijlers in maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzame producten en voorraadbeheer

Transparantie in ons duurzaam voorraadbeheer toont waar we chemische grondstoffen nog verder kunnen verminderen. Bovendien zijn we continu op zoek naar betere en efficiëntere schoonmaaktechnieken.

Eerlijk werk en economische groei als onderdeel van ons mvo-beleid

Toekomstige samenwerkingen

Aan de hand van een jaarlijkse MVO-leveranciersbevraging beslissen we welke samenwerkingen worden verdergezet en welke niet. Zo bouwen we onze duurzame relaties verder uit.

Partnerschap om doelstellingen te bereiken als onderdeel van ons mvo-beleid

CO₂‑voetafdruk

Onze CO₂‑voetafdruk is sinds 2021 aanzienlijk verminderd. Dat komt omdat we toen 95 % van ons wagenpark hebben vernieuwd naar de euro 6‑norm. De resterende 5 % van de auto’s zal vervangen worden van zodra deze op welverdiend pensioen worden gesteld. Door waar mogelijk lokaal aan te kopen en leveringen te centraliseren, verlagen we verder onze impact.

Binnenkort bepalen we onze CO₂‑voetafdruk en kunnen we aan de hand van de resultaten concrete acties opnemen in onze strategische plannen.

Duurzaam verbruik

Meten is weten. Daarom houden we ons water- en elektriciteitsverbruik nauwlettend in de gaten. zo kijken we kijken waar we op korte en lange termijn kunnen verbeteren.

Met en voor onze maatschappij

MVO: samen richting een betere wereld

Partnerschappen

Onze partnerships met kleine en grote bedrijve maken ons sterk en vice versa. Door samen te werken met externe partners verbreden we onze kijk op onze economische trigger waar we het sociaal ondernemerschap kunnen meenemen naar de overwinning die wij de kers op de taart noemen. Investeren in mensen voor en door mensen. Een uitgebreide stakeholderanalyse leerde ons wie er belang heeft bij onze onderneming en wie voor ons belangrijk is.

Partnerschap om doelstellingen te bereiken als onderdeel van ons mvo-beleid

Door onze maatschappelijke betrokkenheid tot verschillende lokale projecten verankeren we onze Kempense wortels. Zo behoren de Cliniclowns, vzw De Kleine Strijders en voedselbank ’t Verzetje tot de vaste projecten die we een warm hart toedragen.

Geen armoede als onderdeel van ons mvo-beleid
Eerlijk werk en economische groei als onderdeel van ons mvo-beleid

Mvo is een proces. Om als ondernemer en als onderneming te blijven evolueren, nemen we deel aan groeitrajecten en ervaringsuitwisselingen met andere ondernemers via VOKA en ETION.

Kwaliteitsonderwijs als onderdeel van ons mvo-beleid
Partnerschap om doelstellingen te bereiken als onderdeel van ons mvo-beleid

Een aantal SDG’s zoals gelijkheid en genderneutraliteit worden hier niet specifiek benoemd. Dat betekent niet dat ze voor ons niet belangrijk zijn, integendeel. Ze zijn zo vanzelfsprekend dat ze deel uitmaken van ons basis-DNA. Aan een SDG zoals duurzame steden en gemeenten wordt naarstig gewerkt. We hopen hierover binnenkort met een uniek concept naar buiten te komen.

De meerwaarde van onze MVO-aanpak voor jouw bedrijf?

Vraag het aan onze bestuurder Kim. Zij geeft je met veel plezier een vlekkeloze uitleg.