Interview Kim Bogaerts

8 Maart, 2023

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, deelt Kim Bogaerts van Schoonmaak Kempen haar ervaring als vrouwelijk ondernemer. Ze vertelt over haar carrière en over de dingen die haar daarin geholpen en geïnspireerd hebben: van doorzettingsvermogen en zelfreflectie tot liefde aan zichzelf.

Kan je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Kim Bogaerts. Ik ben 6 jaar geleden, in januari 2017, gestart met Schoonmaak Kempen en heb in 2020 ook nevenvennootschap Ramenwas Kempen mede opgericht.  

Wij zijn heel actief bezig met het inzetten van het mensgericht ondernemen. Dat heb ik altijd al belangrijk gevonden. Ik ben blij dat we er eindelijk aan toe zijn om dat te implementeren in deze wereld. 

Hoe ervaar je het ondernemerschap als vrouw zijnde?

Ik hoor regelmatig dat vrouwen niet serieus worden genomen, maar zelf heb ik daar niet zo veel last van. Toen ik werknemer was wel. Ik denk dat ik daardoor sneller zelf een zaak heb opgericht. Het zat altijd al in mijn bloed, maar dat was de doorslaggevende factor. Zo kon ik mijn eigen ding doen.  

Ik heb er vooral voordeel van, denk ik, dat we als vrouwen de harmonie en de verbinding zien. Dit is trouwens ook wetenschappelijk onderzocht. Voortschrijdend inzicht zou dit kunnen tegenspreken, wie zal het zeggen?  

Op welke sterke kant van jezelf ben je trots?

Op mijn doorzettingsvermogen. Mocht ik dat niet hebben gehad, dan had ik hier nu niet meer gestaan met Schoonmaak Kempen. Dan had het een big failure geweest. Onze trein is namelijk heel snel gestart – té snel. Ik had weinig kennis van het ondernemerschap, waardoor ik verkeerde beslissingen heb gemaakt en zelfs een mogelijk faillissement in de ogen heb gekeken. Die jaren zijn gelukkig voorbij. We hebben nu onze sterke basis gebouwd om uit te groeien tot een standvastig bedrijf waar diverse medewerkers welkom zijn. Doorzettingsvermogen, gecombineerd met enige zelfreflectie, heeft mij hier gebracht en daar ben ik trots op. 

Wat zijn dingen die jou energie geven?

Op dit moment geeft leren van elkaar mij veel energie; leren van mensen die hier binnenkomen, van de schoonmakers die mij elke keer weer verbazen en van andere ondernemers met een positieve kijk. Er zijn mensen die bewust in de donkere kant van de Alpen willen leven, maar er zijn er ook veel die de positieve dingen en affiniteit voor elkaar zien, hoe zwaar en moeilijk dat ook kan zijn in deze tijden van crisis. Die mensen geven mij heel wat moed en energie. 

Als je de mogelijkheid had, wat zou je dan graag willen veranderen ten voordele van alle vrouwen ter wereld?

Ik wil vrouwen helpen om op zichzelf te staan en hen aanmoedigen om te spreken. Doordat er gesproken wordt, blijven we in dialoog. Dat is heel belangrijk. 

Heb je een rolmodel waar je naar opkijkt of die bij jou een grote impact heeft gehad?

Ik heb geen specifiek rolmodel, maar ik volg wel de Amerikaanse wetenschapster Brené Brown. Zij is onderzoekshoogleraar maatschappelijk werk. In haar onderzoek richt ze zich op authentiek leiderschap en kwetsbaarheid, schaamte, angst en emoties. Persoonlijk vind ik emotie een kracht. Ikzelf zou het vertalen als je intuïtieve gevoel en vaak heeft je intuïtie wel iets te zeggen. 

Wat zou je tegen haar zeggen, mocht je haar ooit ontmoeten?

Ik zou haar vertellen dat zij het leven van vrouwen verandert en hen motiveert om meer te durven. Dat heeft ze toch bij mij gedaan. Ze zegt altijd: “Als je in een zaal met mensen staat, moeten diegenen die je eigenlijk niet in de zaal wilt op de eerste rij zitten.” Die mensen moet je in de ogen kijken. Je moet je angsten overwinnen. Vaak ga je eerst de leuke dingen doen en daarna pas het probleem oplossen, maar Brown heeft mij geleerd dat je naar het probleem moet toe gaan.  

Is er iets specifieks dat je elke vrouw zou aanraden of adviseren?

Ik zou vrouwen adviseren dat, als ze in een ongewild patroon zitten, ze naar zichzelf moeten luisteren en daar moeten uitbreken. Het is belangrijk om te blijven groeien in je innerlijke zelf en jezelf graag te (durven) zien. In mijn korte maar toch wel stevige carrière heb ik dat al ondervonden: des te meer ik investeerde in mezelf, des te beter het ging met de zaak. Je kan immers pas anderen helpen als je zelf helemaal oké bent. Zelfliefde ervaren is dan ook het mooiste wat er is.  

Wat ikzelf nog graag zou proberen, is Ayahuasca. Dat is een plantmedicijn dat helpt om trauma’s en angsten te overwinnen – onder begeleiding van specialisten weliswaar. Ik kan niet genoeg investeren in mezelf. Die boodschap wil ik ook meegeven aan andere vrouwen en aan onze medewerkers. Als je iets doet voor een ander, moet je ook jezelf daarin meenemen. Investeren in jezelf is belangrijk. 

Deze post delen: